Kachle Orava | Róbert Kopilec

Návrh, výstavba, rekonštrukcia kachlí a stavaných šporákov

Prečo stavaný šporák?

Stavaný šporák vám umožní prípravu znamenitých pokrmov, bude ozdobou vašej kuchyne a popri tom vám rýchlo dodá teplo a dobrú atmosféru.

Výhody stavaného šporáka:

  • 1. Spojenie viacerých funkcií

    Aj keď je šporák prednostne určený k tepelnému spracovaniu potravín, zároveň dobre poslúži ako univerzálne vykurovacie či sušiace teleso.

  • 2. Príprava výborných jedál teplom z ohňa

    Na šporáku sa dajú uvariť a upiecť jedlá, ktoré budú mať jedinečnú chuť vďaka vlastnostiam ohňa. Povestné sú najmä koláče „starých materí“ upečené v trúbach klasických sporákov.

  • 3. Rýchle teplo

    Po zakúrení v šporáku sa veľmi rýchlo vyhreje veľká kovová varná plocha, ktorá je priamo nad plameňmi a ktorá následne vydáva teplo. Pomerne rýchlo sa zohreje aj pečiaca trúba, ktorá keď je otvorená slúži ako teplovzdušný výmenník.

  • 4. Určitá akumulácia tepla

    V plášti šporáka dochádza k akumulácii tepla, ktoré je vydávané ešte určitý čas po vyhasnutí v šporáku (obyčajne 2 – 6 hodín). Táto doba je závislá od konštrukcie šporáka – najlepšie akumulačné vlastnosti majú kachľové šporáky a šporáky postavené zo šamotových tehál.

  • 5. Dlhá životnosť

    Dobre postavený šporák pri správnej prevádzke vydrží aj niekoľko desiatok rokov - najväčšiu životnosť majú kachľové šporáky. Šporák si vyžaduje občasnú údržbu a niektoré časti sa dajú zvyčajne pomerne jednoducho vymeniť (varné pláty, pečiaca trúba).

  • 6. Jedinečnosť

    Šporáky sú zhotovené podľa individuálnych požiadaviek zákazníka a podľa priestorových možností. Je možné si vybrať z mnohých tvarov a farieb kachlíc, viacerých druhov dvierok a spôsobov prevedenia.

2010 - 2013 © Róbert Kopilec • kopilec@kachle-orava.sk • 0944/144664